Regeringens politik urholkar jämställdheten

De borgerliga partierna har identifierat unga kvinnor som en stark väljargrupp och försöker följaktligen visa upp en jämställdhetspolitik inför valet. I en politik som leder till att klassklyftorna ökar, som systematiskt monterar ner välfärdssamhället och där pengar och resurser koncentreras hos ett fåtal kan aldrig leda till en hållbar jämställdhetspolitik. Kvinnor har fortfarande lägre löner än män, kvinnor jobbar i välfärden i större utsträckning än män och män sitter på större kapital och fler makt positioner i samhället.

I rapporten ”Alliansen sviker kvinnorna” lyfts det fram att de reformer som genomförts under den borgerliga regeringen ökar klyftorna mellan kvinnor och män. Rapporten lyfter fram följande punkter:

• Jobbskatteavdraget har ökat inkomstklyftan mellan kvinnor och män. Regeringens samlade skattepolitik har gynnat gruppen män som fått mer än kvinnorna.

• Neddragningar inom kommunala omsorgstjänster drabbar i betydligt högre grad kvinnor än män, som anhöriga, anställda och vårdtagare.

• Nedmonteringen av de gemensamma trygghetssystemen som a-kassa och socialförsäkring drabbar i högre grad kvinnor än män.

• Vårdnadsbidraget ökar skillnaderna i ansvar och kontakt med barnen mellan män och kvinnor. I Stockholms togs mer än 90 procent av vårdnadsbidraget ut av kvinnor.

• Jämställdhetsbonusen har blivit ett fiasko. Försäkringskassan har visat att den inte har någon effekt på fördelningen av föräldradagarna mellan kvinnor och män.

• Avdraget för hushållsnära tjänster har inte på något sätt motverkat problemen med den ojämlika fördelningen av hemarbetet mellan kvinnor och män, utan cementerar snarare den rådande ordningen.

• Arbetsgivare med färre än 25 anställda slipper göra jämställdhetsplaner. Större företag behöver bara göra det var tredje år sedan regeringens förslag om ny diskrimineringslag trädde i kraft.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s